3d tekenen met een tekenprogramma

Vroeger werd er alleen 2-dimensionaal (2d) getekend. Gewoon plat dus, in 1 aanzicht, zonder perspectief. Om de tekeningen een beetje te begrijpen had je dan snel al wat technisch inzicht nodig. 

Tegenwoordig kan men echter met een 3d tekening veel meer duidelijk maken. Zo kan een 3d tekening in een tekenprogramma gedraaid worden zodat alle kanten te zien zijn en kunnen de onderdelen uit elkaar gehaald worden of juist in elkaar gezet worden. Je kan daarmee al snel zien hoe iets eruit komt te zien. 

Voor klanten is dat natuurlijk ideaal. Zo kunnen ze direct op de tekening zien hoe het product wat ze besteld hebben gaat worden en of dit is wat ze in gedachten hadden. En ze hebben niet per se technisch inzicht nodig om de tekeningen te begrijpen. 

Naast dat het voor klanten een mooie uitkomst is, is het voor de ontwerper ook erg handig om te gebruiken. Zo kan de ontwerper bijvoorbeeld zien of het product te produceren is en of alle losse onderdelen in elkaar passen. En wanneer de 3d tekening helemaal af is, kan het tekenprogramma gemakkelijk de 3d tekening omzetten naar een tekening die geschikt is voor de productiemachines, zoals een lasersnijder of een freesbank. 

Kortom, de ontwikkeling van de 3d tekening heeft veel voordelen opgeleverd voor de ontwerper zelf en de klant. Het product wat ontworpen is, wordt hiermee een stuk tastbaarder, ondanks dat het nog steeds een tekening is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>